неделя, 12 януари 2020 г.

Съставът на новия тайвански парламент

На 11 януари освен президент, Тайван избра и своите нови депутати.  Тайванският парламент е еднокамарен и наброява 113 депутати, избрани по сложна смесена избирателна система. 

79 депутати се избират мажоритарно в 79 избирателни района, подобно на Великобритания. Кандидатът, получил най-много гласове, става представител на своя район. 

Паралелно с това, 34 депутати се избират пропорционално. Всяка партия излиза с отделна национална листа и всеки избирател може да избере съответната листа. Така дори една партия да не успее да излъчи свой мажоритарен представител, нейните гласове не се губят. Чрез система за преразпределение на гласовете всяка партия, получила достатъчно гласове за националната си листа, може да излъчи депутат. Благодарение на това три партии, които не спечелиха избори в мажоритарните райони, имат представителство в парламента. 

Закономерно вниманието на световните медии беше приковано от президентските избори, но парламентът е изключително важна структура и освен това представя по-детайлно разноликата картина на тайванската политическа сцена. 

Известно е, че независимо от своите идейни различия, основната граница, според която започва делението и определянето на политическите партии в Тайван, е отношението им към суверенитета на страната. Партиите, които смятат, че Тайван трябва да се обедини с Китай, формират т.нар. пан-синя коалиция. Партиите, които смятат, че Тайван е и трябва да бъде независима държава, формират т.нар. пан-зелена коалиция. Партиите в тези коалиции обикновено си сътрудничат на местно ниво, но национални избори най-често се явяват самостоятелно.


На току-що миналите избори Демократическата прогресивна партия, излъчила президента Цай Ун-Уън, отново беше водеща и спечели най-голям брой от гласовете. ДПП спечели 48 мажоритарни места и 13 пропорционални. С това партията има 61 депутати (с 6 по-малко от предходните избори през 2016г., но достатъчно за мнозинство). Гоминданът, водеща партия сред пан-сините, спечели 28 мажоритарни и 13 пропорционални места. Тайванската народна партия има 5 пропорционални места, партията "Нова сила" има 3 и Партията на държавното изграждане - 1. Наред с това, 5 независими кандидати спечелиха мажоритарно в своите райони. 

Резултатите показват, че независимо от превеса на ДПП, разликата с Гоминдана е малка - и двете партии имат по 13 пропорционално избрани представители. (Затова и вчера писахме, че победата на Цай на президентските избори е неин личен успех, а загубата на Хан е негов личен провал). Радостното е, че пан-зелените сумарно имат повече гласове от пан-сините.

Мандатът на новия парламент ще започне на 1 февруари 2020.

Няма коментари:

Публикуване на коментар