събота, 11 януари 2020 г.

Цай Ин-Уън спечели втори мандат като президент на Тайван

На днешните избори за президент на Тайван (Република Китай) г-жа Цай Ин-Уън спечели втори мандат. Тя получи 57,1% от гласовете на избирателите в свободната островна държава. Основният й конкурент Хан Куо-Ю от проюнионистката партия Гоминдан остана далеч назад в класирането с 38,6%. Трети се класира Джеймс Сун с 4,3%. 
Президентът Цай и вицепрезидентът Лай празнуват победата. Снимка: Reuters.

Цай и екипът й приемат овациите на привържениците.

Цай и екипът й се поклониха пред своите привърженици. 
Тепърва ще се правят анализи, но изборите показаха силната тенденция гражданите на Тайван да отстояват своята независимост от комунистически Китай. Докато към Цай се отправяха критики за забавяне на икономическия растеж, нейната кампания беше фокусирана върху защитата на ценности като свободата, демокрацията и независимостта на Тайван срещу политическите, дипломатическите и финансовите интервенции на комунистическото правителство в Пекин. И изглежда, че мнозинството на гражданите на Тайван избраха именно това. Така че на президентските избори може да се гледа и като на допитване дали гражданите на Тайван искат независимост или обединение с Китайската народна република.

Какво още казват резултатите?   


На изборите преди 4 години избирателната активност беше сравнително ниска - 66% и някои експерти смятаха, че Цай печели просто защото Гоминданът не е успял да мобилизира всички свои привърженици и да привлече периферните си избиратели. Но тази година гласуваха около 75% от избирателите. Така онези 56%, които Цай получи през 2016 година тогава значеха 6,894,744 гласа, но нейните 57% през 2020 година вече значат 8,170,231 гласа. Това е подкрепа от още 1,275,487 гласа, които Цай си отвоюва в тежката предизборна битка. Всъщност с тези над 8 милиона гласа Цай постига рекорд - това е най-високият брой гласове за кандидат -президент откакто през 1996 година в Тайван се проведоха първите преки избори за държавен глава .

Изборите са личен успех на Цай, дори не толкова за партията й. Въпреки засилващия се натиск от Китай, довел до това, че няколко държави прекратиха дипломатическите си отношения с Тайван, тя се превърна буквално в лице, знаме и символ на движението за тайванска независимост. 

Резултатите са унизителни и за партията Гоминдан, и лично за кандидата й Хан. Преди малко повече от година той спечели изборите за кмет на втория по големина тайвански град Каосюн. Тогава популистката му реторика му помогна да получи почти 54% от гласовете и това даде надежди на юнионистите, че той ще срази Цай. Но ето че сега в собствения си град Хан получи само 35% от гласовете на своите съграждани. При това репутацията му като кмет е сериозно накърнена, защото хората разбраха, че е използвал местните избори не с намерението да работи за града, а за да ги превърне в трамплин за президентската кампания. И това беше наказано. 

Интересното е, че третият кандидат - Джеймс Сун от партията "Първо народът" - имаше около/над 7% в предизборните допитвания, но в крайна сметка е останал с доста по-малко - около 4,3%. Трите липсващи процента най-вероятно се прелели в Хан, защото Сун също е излъчен от партия, която е за обединение с Китай. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар