сряда, 15 януари 2020 г.

Китайските комунисти трудно скриват яда си от супер победата на Цай Ин-Уън


Президентът Цай Ин-Уън спечели втори мандат като президент на Република Китай (Тайван) с рекордните 8,170,231 гласа, които правят 57,1% от гласовете при 75% избирателна активност. Умопомрачителната победа предизвика широк отзвук навсякъде в свободния свят, където редица медии, независими коментатори и граждански активисти я определят не само като победа на Цай, а като победа на демокрацията. Разбира се, политическите и държавни ръководители са доста по-предпазливи в оценките си, но причините са чисто дипломатически - за да не предизвикат гнева на Китай. Защото в момента в Пекин определено са много, много ядосани от резултата. 

Правителството на Китайската народна република не казва открито, че е разочаровано и раздразнено от изхода на изборите в Тайван, но всъщност ядът му личи. Така например редакционна статия в държавното издание China Daily хладно отбеляза, че Цай "има възможност да поправи пътя си." Изданието допълни още: "Чрез намаляване на конфронтационния подход, който е предприела спрямо Пекин, тя не само ще облекчи напрежение от двете страни на Тайванския пролив, което бързо се влошава през последните няколко години, но също така ще попречи на острова да бъде използван безразсъдно от Вашингтон като пешка в неговите игри." 

И ако горният цитат е на доброто ченге, то Global Times се показа като лошото ченге. Изданието директно заяви, че Пекин трябва да започне плановете си за „овладяване на новите провокативни действия на Цай, включително налагане на военен натиск, което е непоносим вариант за тайванските власти“. След победата на Цай главният редактор на Global Times Ху записа видео срещу нея и я обяви за единственият виновник за влошаването на отношенията от двете страни на Тайванския пролив.

Китайският външен министър Вон при посещение в Африка заяви, че тези, които възпират единството на нацията, са орисани да вонят хиляди години [1]. Но тази живописна фраза е използвана само в китайската версия на сайта на външното министерство на КНР. На англоезичната версия е представен по-приличен вариант: че опитите да се раздели китайската нация ще донесат на опитващите вечен срам в историята.

Правителството на Китай излезе с нарочно становище, порицаващо 60 държави и международни организации, които поздравиха Цай за нейната победа. Според Китай, това нарушавало принципа "Един Китай."

И така, трябва да приемем, че победата на Цай Ин-Уън е само една спечелена битка от дълга и голяма война. Война, която комунистически Китай води срещу Тайван в много различни измерения и с различни средства. Но тази спечелена битка е важна, защото показва съпротивителните сили на тайванското общество, особено на младите поколения. Предстоят следващи битки на всякакви фронтове. 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 
[1] орисани да вонят хиляди години - китайски израз, подобен на нашия, че някои хора трябва да отидат на бунището на историята. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар