четвъртък, 30 януари 2020 г.

Тайван има място в СЗО! Особено при кризи като тази.

Независими експерти твърдят, че Тайван има една от най-добре развитите системи за здравеопазване в света. И въпреки това достъпът на Тайван за членство в Световната здравна организация е стопиран от Китай. Ситуацията е парадоксална - страна, която осигурява висококачествени здравни грижи на своите граждани и развива активна научно-изследвателска дейност в областта на медицината, да няма право на членство в СЗО заради ветото на друга държава. 

Темата за членството на Тайван в СЗО отново стана актуална покрай избухналата епидемия на коронавирус в град Ухан в Китай. Заболяването, което нараства с мълниеносна скорост, излага на риск редица други страни, чиито граждани са пътували до Китай, а също и страни, в които китайци са идвали на посещение. Към момента са потвърдени 7834 случая на коронавирус, от които 7736 са в Китай (т.е. 99% от всички случаи), а 177 души вече са починали (всички в Китай). 

Тайван беше силно заинтересован да участва в срещата на високо равнище в Женева, посветена на овладяването на епидемията, развихряща се в такава близост до страната, освен това има отличен опит в здравеопазването, ето защо беше съвсем резонно да се включи в обсъжданията на СЗО, засегащи региона, но Китай беше против.

Разпространението на заболяването досега. Изображение: New York Times.

В крайна сметка СЗО обяви глобално спешно състояние [1] заради коронавируса. Нима това не засяга Тайван? Нима в Тайван няма случаи на заболяването, сред лица, посетили наскоро Китай?

Джъстин Трюдо. Снимка: Reuters
За разлика от ревнивото пекинско правителство, премиерите на Канада (Джъстин Трюдо) и на Япония (Шинзо Абе) изразиха своята подкрепа за приемането на Тайван в СЗО. Абе беше категоричен, че участието на Тайван в СЗО е важно за преодоляването на проблема с вируса. 

По-рано САЩ също подкрепиха членството на островната страна в международната организация.


Шинзо Абе. Снимка: AFP
Междувременно Китай блокира на Тайван да се погрижи и за своите граждани. Пекин не допусна от Тайпе да изпратят чартърни самолети, които спешно да евакуират тайванците от континента. Китайците твърдят, че за безопасността на тайванците в и около Ухан се полагат грижи. Единственото, което остана на Тайван в тази ситуация, беше да предупреди своите граждани да избягват пътувания до Китай и да ограничи посещенията на китайски граждани на своя територия. 

За съжаление, ръководството на международната организация не заема принципна позиция в отношението си към членството на Тайван, а увърта и избягва да даде ясни и категорични отговори на поставените въпроси. Например Майкъл Раян, директор на Програмата за спешни случаи на СЗО, нарече страната "Китай, Тайван" и заяви фарисейски, че е най-добре властите в Тайван да се обърнат към Китай за информация във връзка с разпространието на заразата. Това изказване още веднъж доказва политическия натиск върху него. За първи път от много време, обаче, този път всички партии в Тайван - управляващи и опозиция - се обединиха срещу действията на Китай. В този дух беше и обръщението на тайванския президент Цай Ин-Уън към Китай, че е необходимо двете страни да предприемат стъпки към мир, паритет, демокрация и диалог.
- - -
- - - -
- - - - -
Бележки: 
[1] Според СЗО "глобално спешно състояние" (англ. global emergency) е "...извънредно събитие, което е определено като представляващо риск за общественото здраве на други държави чрез международно разпространение на болести и което потенциално изисква координиран международен отговор." 

Няма коментари:

Публикуване на коментар