четвъртък, 23 януари 2020 г.

Уилям Стантън пред China Uncensored

YouTube каналът China Uncensored, който се е посветил на благородната мисия да изобличава китайското правителство и да предупреждава Запада за опасностите, които носи комунистически Китай за демокрацията и човешките права, публикува много интересно интервю с Уилям Стантън, бивш ръководител на Американския институт в Тайванде факто посолството на САЩ в Тайван. 



В интервюто Стантън твърди, че ако комунистически Китай атакува Тайван и САЩ не окажат на помощ на Тайван, това значи, че те обръщат гръб на основните си принципи. "Ние вече не бихме могли да бъдем САЩ, ако не се намесим и защитим Тайван", заяви Стантън. Той допълни, че ако преди САЩ са водили войни за не толкова благородни каузи, като случая с несъществуващите оръжия за масово унищожение в Ирак, значи сега имат много по-голямо основание да влязат във война за друга демокрация като Тайван. Ако обаче САЩ не успее да се намеси, това ще покаже на света, че „ние не отстояваме принцип - ние просто се грижим за собствените си интереси“. 

Стънтън смята, че днес Китай е много по-силен от преди във военно отношения и че ако САЩ му опонира в Тайван, това ще е "много рискова конфронтация." Но той твърди, че САЩ е важно да покаже своята свързаност с Тайван - нещо, което Майк Помпео вече демонстрира, но президентът Тръмп все още не. Вярно е, че след като встъпи в длъжност като президент, той говори по телефона с президента Цай, но международната му политика досега като че ли следва повече принципа "всичко може да се договори", което не съответства на традициите на Съединените щати. На въпроса "Защо президентът на САШ може да се срещне с лидера ан Северна Корея, но не и с демократично избрания президент на Тайван?", Стантън отговори "Това никога не съм го разбирал!" Бившият дипломат вярва, че дори американското ръководство да не следва тоно принципите на демокрацията, най-малкото Тайван е важен партньор като част от американската защитна стратегия. По неговите думи, Тайван има геостратегическо значение, защото Китай иска да го използва за строителство на бази и лесен достъп до Западния Тихи океан. Ако Тайван падне, това ще наруши първата островна защитна верига на САЩ в Тихия океан. 

Пак по неговите думи, днешен Тайван е "модерно чудо". За пoследните четири десетилетия островът премина от диктатура към демокрация и от бедност към просперитет, допълва Стантън. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар