понеделник, 27 януари 2020 г.

Коментар на Цън Цон за отношенията САЩ - Китай и за ситуацията в Тайван

Цън Цон от Съвета за икономически и дипломатически отношения участва в телевизионното предаване "Свободна зона" с водещ Георги Коритаров, където коментира отношенията между САЩ и Китай, както и скорошните президентски избори в Тайван. 

Цън Цон, председател на СИДО.
Фокусът на разговора беше за възможността Вашингтон и Пекин да
сключат сделка, която да прекрати търговската война между двете страни. САЩ имат претенции спрямо Китай по две направления: 
1. Несиметричността на търговията. Между САЩ и Китай е налице невероятен търговски дефицит. САЩ внасят много повече от Китай, отколкото Китай от САЩ. Разликата е 350 милиарда долара годишно. 
2. Структурни въпроси в икономиката. Те включват защитата на интелектуалната собственост (Китай отдавна безпардонно краде чужди патенти, като само леко ги префасонира и преименува), регулациите на валутата и на банковата система, субсидирането на местни бизнеси от страна на китайското правителство и др. подобни въпроси. 

Особеното е, че този процес върви с две важни личности - американският президент Тръмп, който безспорно промени перспективата на американската политика спрямо Китай, и китайският председател Си, който провежда един вид "ренесанс на китайския комунистически авторитаризъм" (по думите на Коритаров).

Наред с прелюбопитния диалог за отношенията между номер 1 и номер 2 в световната икономика, анализът на г-н Цън засегна и ситуацията в Тайван.

Според него опитите на Пекин да ограничи суверенитета на Хонконг са повлияли много на настроенията на избирателите в Тайван. Тяхното недоверие в принципа "една държава - две системи" нарасна и затова те гласуваха за Цай Ин-Уън. Наред с това, икономическите процеси също са повлияли на изборните нагласи. Твърдите подходи на Си Дзин-Пин биха работили без проблем, ако и икономиката е много силна, докато в последните година - две в Китай това го няма като условие, обясни Цън. В този смисъл, Китай е загубил някои от аргументите си за влияние в Тайван.

Говорейки за потенциалната възможност един ден Тайван да стане част от Китай, Цън заяви, че ако това се случи, Китай ще го обяви за победата на хилядолетието. Цън отчете, че в крайна сметка връщането на Тайван в Китай зависи от местното население, тоест от демократичния процес в тайванското общество, а хората там твърдо показват, че не искат да бъдат с Пекин. Той сподели, че е чел социологически изследвания, според които все повече жители на Тайван се възприемат преди всичко като тайванци, а не като китайци. В заключение водещият и неговият гост се обединиха около виждането, че и Китай, и САЩ ще използват темата Тайван като "коз" и инструмент в своите геополитически борби.

Цялото видео: 




Няма коментари:

Публикуване на коментар