понеделник, 13 януари 2020 г.

Китай отказа достъп на Кенет Рот от Human Rights Watch

Вчера китайските имиграционни власти не допуснаха ръководителя на международната правозащитна организация Human Rights Watch Кенет Рот да влезе в Хонконг.

Рот многократно е посещавал Хонконг и никога не е нарушавал законите. Въпреки това, без никакво обяснение сега китайските власти не му позволиха да влезе в самоуправляващия се при условията "една държава - две системи" град. Рот остана на летището, откъдето взе полет за Ню Йорк.

Защо Китай не допусна Рот в Хонг-Конг? 


Всеки ще си отговори, ако знае какъв беше поводът за посещението му. Кенет Рот пристигна в Хонконг, за да представи годишния доклад за спазването на човешките права, изготвен от организацията му. В доклада се правят констатации за нарушаването на правата на хората в Китай - конкретно приемането на законодателство, ограничаващо самоуправлението на Хонконг и отношението към йугурите в западните части на страната. Не е случайно, че на 2 декември 2019 година китайското външно министерство обяви, че ще въведе санкции за международната правозащитна организация. Явно недопускането на Рот в Хонконг е част от тези санкции. А какви ли ще са следващите?

Какъв е проблемът?


Проблемът е в това, че китайското правителство по принцип няма право да налага такива ограничения. Самоуправлението на Хонконг е негово право според принципа "една държава - две системи," който беше възприет през 1997 г., когато в съответствие с клаузите на 100-годишен договор с Китайската империя Великобритания върна града под юрисдикцията на Пекин. Според принципа Китайската народна република има решаваща роля по въпросите на отбраната и дипломацията, но градът сам решава своите имиграционни, финансови, правни и други въпроси. Така например, Хонконг и до днес прилага английското право. Така че усилията на Китай да ограничи самоуправлението на Хонконг са очеваден опит за превъзмогване на този принцип. През изминалата година Пекин поиска да наложи нови правила за екстрадиция от Хонконг на територията на КНР, а това предизвика продължителни многохилядни протести.

Явно обаче, в случай Пекин тохомълком е успял да "стегне редиците" и имиграционните власти в Хонконг са изпълнили нареждането отгоре.

Да, британците спазват своите договори, но китайските комунисти - не. Именно затова Рот прави препратки към все по-слабия ефект на "една държава - две системи."
- - - -
П.П. Колкото и да е трудно за привържениците на демокрацията в Хонконг, там все още бранят свободата на словото. В своя YouTube канал вестник South China Morning Post отрази случката с Рот:

Няма коментари:

Публикуване на коментар