вторник, 21 януари 2020 г.

BBC News излъчи интервю с президента на Тайван г-жа Цай Ин-Уън

Президентът на Тайван Цай Ин-Уън даде интервю за BBC News, озаглавено Taiwan Tensions: In Conversation With President Tsai Ing-wen.



Още в самото начало на интервюто прави впечатление спокойствието, с което президент Цай отговаря ясно и категорично на въпроса дали Тайван няма да направи официална декларация за независимост: 

Ние нямаме необходимост да обявяваме независимост, защото ние вече сме независима държава. 
Ние наричаме себе си Република Китай (Тайван) и имаме собствена система за управление на страната, имаме правителство, имаме армия и имаме избори.  

Цай още подчерта, че това, което прави резултатите от миналите президентски избори толкова специални, е, че те са отговор на тайванския народ на засиления китайски натиск над Тайван, включително с нарасналото военно присъствие в Тайванския пролив. Друг фактор, допринесъл за резултата, е симпатията на много тайванци към гражданите на Хонконг, които протестират срещу опитите на пекинското правителство да ограниччи суверенитета им. 

Но все пак, с типична китайска скромност тя отказа да нарече победата си триумфална (landslide) и се задоволи да я нарече убедителна (convincing). Тя коментира и активността на младото поколение на изборите (проучванията сочат, че мнозинството млади гласоподаватели са гласували иманно за Цай). Според нея младите са я подкрепили, защото са носители на самостоятелната тайванска идентичност и държавност. Ако някой е против тази идея, те стават и заявяват, че това не е приемливо за тях, каза тя. 

Не беше пропусната темата за отношението на Китай към изборите. Според Цай, в Пекин трябва сериозно да помислят за случилото се. Вотът за нея е много силно послание, че хората в Тайван не искат да бъдат подкопавани постоянно. Ние сме горди хора, ние имаме успех във всички аспекти на живота си - имаме успешна демокрация, имаме добра икономика, и ние заслужаваме уважение от Китай, допълни президент Цай.

Цай заяви, че нейната политика през изминалите три години е била да запази статуквото в отношенията с Китай, но че това е трудно поради постоянната китайска преса (включително опитите - успешни при това - да отмъква дипломатическите съюзници на Тайван).

Няма коментари:

Публикуване на коментар