събота, 1 февруари 2020 г.

Петиция за оставката на Тедрос Адханом Гебрейес

В сайта за граждански инициативи Change.org набира популярност петиция за оставка на генералния директор на Световната здравна организация към ООН Тедрос Адханом Гебрейесус.

Тедрос Адхоном Гебрийесус, генерален секретар на СЗО и верен приятел на Китайската комунистическа партия.

Петицията, озаглавена Призив за оставката на Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на СЗО, е създадена от Осука Ип от Канада. Неговата аргументация засяга две точки: липсата на смелост у Гебрейесус да обяви навреме спешна ситуация заради коронавируса в Китай и нежеланието му да допусне Тайван за заседанията на работните групи на СЗО по въпроса. 

Ето целия текст на петицията: 

На 23 януари 2020 г. Тедрос Адханом Гебрейес отказа да обяви избухването на вируса в Китай като глобално спешно състояние. Както всички знаем, коронавирусът не е лечим в момента. Броят на заразените и смъртните случаи е нараснал повече от десет пъти (заразени от 800 - до близо 10 000) само за 5 дни. Това частично се дължи на това, че Тедрос Адханом Гебрезий подцени коронавируса. Категорично смятаме, че Тедрос Адханом Гебрейус не е подходящ за ролята си на генерален директор на СЗО. Призоваваме за незабавна оставка на Тедрос Адханом Гебрейес.

Много от нас са наистина разочаровани, ние вярваме, че СЗО трябва да е политически неутрална. Без никакво разследване Тедрос Адханом Гебрейес вярва единствено на данните за заразени и смъртни случаи, които китайското правителство му предоставя.

От друга страна, Тайван не бива да се изключва от СЗО по някакви политически причини. Техните технологии са далеч по-напреднали от някои от страните в „списъка с избрани на СЗО.“

Моля, помогнете на света отново да придобие вяра в ООН и СЗО. 

Само за два дни петицията е събрала над 75 000 подписа. Ние от блога "Тайван - България" подкрепяме петицията и вчера писахме по важната тема за мястото на Тайван в СЗО.   

Няма коментари:

Публикуване на коментар