понеделник, 30 март 2020 г.

Тайван кани на своя територия експулсираните от Китай американски журналисти

Джоузеф Ву, министър на
външните работи на Тайван.
Китайското правителство експулсира кореспондентите на три водещи американски медии: Ню Йорк Таймс, Уошингтън Поуст и Уолстрийт Джърнъл. Трите медии подробно отразяваха нарушаването на човешките права в Китай (например на уйгурите) и избухването на пандемията на коронавируса. Тяхната обективност и критичност към действията на Китайската комунистическа партия им спечели неприязън и санкции. 

Външният министър на Тайван г-н Джоузеф Ву покани трите медии да установят своите кореспондетски бюра за региона в Тайван. Министър Ву беше категоричен, че чуждестранните медии няма да имат проблеми от такъв характер в Тайван, защото страната му цени свободата и демокрацията:



Любопитно е да коментираме аргументите на китайската страна. Според Пекин, експулсирането на тримата кореспонденти е в отговор на ограничения, наложени от Вашингтон на някои китайски държавни медии. Но точно тук има принципно положение: справедливо ли е Китай да насочва своя огън срещу срещу независими частни медии, които нямат общо с американското правителство и не са финансирани от него? 

Смятам, че това е несправедливо решение и не следва принципа на реципрочност. Големият проблем на китайското правителство с чуждестранните медии е, че не може да влияе на повечето от тях какво съдържание да генерират. И след като не може да промени тяхната политика и свобода на изразяване, комунистическото ръководство в Пекин просто се отървава от тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар