петък, 6 март 2020 г.

Защо Тайван се справя с коронавируса, а Китай не?

Ралф Дженингс от "Гласът на Америка" задава въпроса и отговаря сам. При изключителната си близост до Китай, Южна Корея и Япония - държави, в които коронавирусът се разпространява упорито, Тайван остава остров на доброто здравеопазване и спокойствието. Причините: още през декември миналата година, при първите сведения за заразата, появила се в Ухан, страната въведе мащабни крачки като оценка на риска, анализ на големи данни, нови технологии и активно тестване. В резултат: 

Сега почти всяка обществена сграда в Тайпе предлага дезинфекция на ръцете и много от тях, като училищата, изискват всеки, който влиза, да се подложи на проверка на треска. Тайванските центрове за контрол на заболяванията всеки ден дават нова информация. През февруари те започнаха да регулират покупките на маски, за да се избегне паническото купуване.

Официалните лица в Тайпе предприеха "по-активен" подход в сравнение с други части на Азия, като спряха полетите от Китай, казва Дженингс. Стотици хиляди тайванци живеят и работят в Китай, както и много китайци - в Тайван, и всяка година много от тях се връщат в домовете си през първите да празнуват лунната нова година - модел на пътуване, който точно в този момент увеличаваше риска за Тайван. 

Центровете за контрол на заболяванията всеки ден публикуват съобщения с подробности дали има нови случаи на зарази, как може да са се разболели новите пациенти и дали някой друг може да бъде заразен. Единственият починал на острова например е шофьор на такси в 60-те си години, който обаче имал две едновременно протичащи заболявания.

Гражданите на Тайван смятат прозрачността за "много важна", казва депутатът Ло Чи-Чен, цитиран от Дженингс. Анализаторите смятат, че правителството се стреми да предоставя информация, която да държи хората нащрек, но без да нагнетява излишна паника. 

Така, предприемайки различни мерки, институциите в Тайван успяха да постигнат нещо невероятно и отначало изглеждащо немислимо: случаите на коронавирус в страната са само няколко десетки, и сред тях има само един смъртен случай.

Финландският политик Мико Карна коментира в Twitter:
Тайван успява да се пребори с избухването на коронавируса толкова добре заради:
1) Фантастична здравна система
2) Свобода на словото
3) Свобода на печата
4) Демокрация
Китай се провали, защото му липсва всичко това.

Ръководителят на икономическото представителство на ЕС в Тайван Филип Гржегоржевски също заяви в Twitter, че ЕС и Тайван споделят едни и същи ценности - демокрация, върховенство на правото и човешки права. Същият този демократичен Тайван успя бързо да овладее коронавируса, въпреки интензивния пътнически поток между страната и Китай, с което дава пример на другите държави как може да се действа при подобни извънредни обстоятелства. 

Може би се чудите каква е връзката между публичността, прозрачността и отчетността на демократичното управление и опазването на здравето на гражданите. Според нас тя е в това, че в една демократична система политиците и администрацията изпитват далеч повече отговорност пред своите съграждани и разбират, че са важни хората. В диктатурата водещото чувство е страх от публичност на грешките и страх от наказание, а лицата, заемащи разни позиции в администрацията, вярват, че е важна системата. 

Най-жалкото е, че на фона на тези изключителни и заслужаващи възхищение усилия на правителството и публичната администрация на Тайван, китайските тролове продължават да разпространяват дезинформация за положението с коронавируса в Тайван. Една особеност на комунистическата диктатура в Пекин е, че отделя доста ресурси не да си гледа собствената кочина, а да води идеологическа война и да подрива успехите на другите. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар