четвъртък, 26 март 2020 г.

Китай ревнува, че Тайван помага на други страни

Заболяванията от Covid-19 в САЩ се разрастват бързо, ето защо Тайван  взе решение да дарява по 100 хиляди маски за лице седмично на САЩ. Още на 18 март двете страни излязоха с общо изявление, че ще си сътрудничат в справянето с коронавирусната пандемия. Това обаче доста подразни Китай. 

Съвсем в духа на болшевишката арогантност, говорителят на Китайската служба по въпросите на Тайван Жу Фен-лян квалифицира постъпката на тайванското ръководство като "конфронтация с родината"

Другарката Жу, говорител на Службата по въпросите на Тайван към Държавния съвет на Китайската народна република.

Разбира се, това е глупав аргумент. Редица страни по света са произлезли етнически и културно от Британската имперния, но да сте чули Великобритания да иска от САЩ, Канада, Австралия или Нова Зеландия да коленичат пред прародината и тя да им казва какви решения да вземат? Или  при разминаване в позициите да нарича мненията на тези страни "конфронтация"?

Външният министър на Китай, другарят Ву Жао-суан, беше още по-цветист в своята реакция за тайвано-американското сближаване в областта на общественото здраве. Той любезно заяви, че от ДПП* са станали "красиви за Съединените щати" и "по-отровни от вирусите." Мила политическа риторика. 

А как стоят нещата? Ето как: 

След като Тайван е произвел тези медицински маски сам, със собствените си ресурси и пари, има право да ги даде на когото избере. В момента САЩ се нуждаят от големи количества предпазни материали за своите лекари и медицински сестри, затова Тайван е решил да ги дари на САЩ. А това не е работа на Китай. Както не е негова работа, че Цай Ин-Уън спечели втори мандат с опустишителен резултат!


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 
Бележка: 
*ДПП - Демократическа пррогресивна партия, управляващата партия в Тайван, която излъчи за втори пореден мандат президента Цай Ин-Уън.

Няма коментари:

Публикуване на коментар