събота, 28 март 2020 г.

Американският президент подписа TAIPEI и законът вече е в сила!

На 26 март президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа TAIPEI.


Абревиатурата TAIPEI се отнася за Taiwan Allies International Protection and Enhancement Initiative - това е специален закон, който премина през 10-месечна процедура на всички нива на законодателната власт в Съединените щати, докато се превърне в пълноправен акт. Феноменалното е, че това се случи с единодушната подкрепа и на двете политически партии - републиканци и демократи. 

С  TAIPEI Съединените щати се ангажират за следното: 
  • да подкрепят Тайван в укрепването на неговите официални дипломатически отношения, както и неофициалните партньорства със страни от Индо-Тихоокеанския регион и по целия свят;
  • да увеличат своите връзки в областта на икономиката, сигурността и дипломацията с държави, които демонстрират добри отношения с Тайван;
  • да намалят своята ангажираност в областта на икономиката, сигурността и дипломацията с държави, които предприемат сериозни или значителни действия за подкопаване на Тайван; 
  • да се застъпват за приемането на Тайван в международни организации със статут на наблюдател. 
Застъпничеството и подкрепата на САЩ за членство на Тайван в международни организации, които не изискват непременно международно признат статут на държавност за своите членове, са изключително важни. Свидетели сме на глобална пандемия от коронавирус, която налага засилване на международното сътрудничество, но същевременно под натиска на Китайската комунистическа партия Тайван не бе допуснат да участва във вземането на решения по въпроси, които го засягат пряко, нито се използва големият потенциал за научно-изследвателска и развойна дейност на страната и добрите й практики в превенцията на разпространението на заболяването Covid-19.

Приемането на TAIPEI премина през задължителната сложна и продължителна процедура на всеки закон в Щатите, защото се изисква одобрението и на двете камари на Конгреса. Той беше беше внесен на 23 май 2019 от републиканския сенатор Кори Гарднър, избран от Колорадо. През есента проектът беше разгледан първо от Комисията по външните работи, а след това беше гласуван от членовете на долната камара (Камарата на представителите) . 

На 4 март Конгресът одобри приемането на TAIPEI и на 16 март изпрати закона в Белия дом на президента Тръмп, който го подписa и така го легализира като действащ нормативен акт на САЩ. 

Коментарът относно TAIPEI на един от водещите политици сред демократите - Нанси Пелоси, беше следният

Законът TAIPEI чества и подкрепя ангажимента на Тайван към демокрацията, като запазва и насърчава позициите му на международната сцена. Задължително е Америка да насърчава нашите съюзници и партньори да засилят дипломатическите си връзки с Тайпе и да гарантираме, че Тайван има място на международната маса за вземане на решения, включително в Организацията на обединените нации. Днес и през всички дни Конгресът продължава да изпраща на света посланието, че Америка стои с Тайван.

Няма коментари:

Публикуване на коментар