петък, 21 февруари 2020 г.

Отношенията Европа - Тайван

Последният бюлетин на Global Taiwan Institute е посветен на отношенията между Европа и Тайван. Неговата електронна версия е достъпна за сваляне тук


Темите в бюлетина включват:
  • Сътрудничеството между ЕС и Тайван за неутрализиране на китайското политическо проникване и намеса в Европа; 
  • Отношенията между Британия и Тайван след Брекзит; 
  • Отношенията между Нидерландия и Тайван; 
  • Значението на Трансатлантическото сътрудничество за Тайван. 
Един от големите проблеми на отношенията на Тайван с европейските страни е, че те признават Китайската народна република като единствен носител на името и държавността на Китай. Въпреки, че много политици, обществени фигури и все повече граждани изказват подкрепата си към Тайван, когото възприемат като опора на демокрацията в Източна Азия, поради политически причини европейските държави продължават да се съобразяват с принципа "един Китай" и не смеят да се противопоставят на червената азиатска диктатура. Китай е ядрена сила, постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, наричан е "фабриката на света" и т.н. - все причини европейците да се съобразяват с правителството в Пекин. 

В Европа Република Китай (както е официалното име на Тайван) е призната единствено от Ватикана. Не е малко, като се има предвид моралното влияние на Католическата църква и на папата, но далеч не е достатъчно от дипломатическа гледна точка. 

Китайският натиск е труден за понасяне, защото Пекин поставя света пред много неприятен избор: ако една държава признае Република Китай, това автоматично значи, че КНР ще прекъсне дипломатически отношения с нея. И обратно, ако една държава иска да има дипломатически отношения с КНР, Пекин изисква тя задължително да преустанови дипломатическите си отношения с Тайван. И през последните няколко години разни малки, не особено богати и явно склонни към подкупи държавни ръководства избраха да обърнат плочата и да заменят малкия Тайван с големия и богат Китай.

И все пак, в Европа расте подкрепата към Тайван - тя не е дипломатическа, но обществата тук постепенно стават все по-чувствителни към темата за тайванската независимост. Така например през 2019 година група членове на Европейския парламент създадоха клуб Формоза, който се обяви в подкрепа на независимостта на Тайван. Делегация на клуба посети страната миналата година и се срещна с президента Цай. През есента на 2019 година над 50 000 граждани на Германия подкрепиха онлайн петиция, призоваваща правителството да признае независимостта на Тайван. Въпреки, че комисията по външна политика в Бундестага се позова на принципа "един Тайван" и не склони да направи толкова голяма стъпка, а се задоволи само да каже, че Германия и Тайван имат общи ценности, самият факт, че петицията получи достатъчно подкрепа, че да бъде включена в дневния ред на комисията, е многозначителен. Този блог на български език също е част от вълната на нарастваща гражданска подкрепа за демократичен Тайван в Европа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар