петък, 18 октомври 2019 г.

Клуб "Формоза" в подкрепа на Тайван беше създаден в Европейския парламент

На фона на постоянния натиск, който Китайската комунистическа партия оказва върху държави, международни институции и частни компании [1], за ограничаване на суверенитета и независимостта на Тайван, правят впечатление смелите действия на политици и общественици, които защитават демокрацията и право на самоопределение на Тайван. 

Последната обнадеждаваща новина в тази посока е създаването на Formosa Club, който обединява членове на Европейския парламент и депутати от три национални парламента. Тази сряда в Брюксел групата политици се обедини около желанието си да окаже подкрепа на Тайван срещу доктаторската и потисническа политика на правителството в Пекин. Сред тях са германският християндемократ и член на ЕП Михаел Галер, известният с консервативните си позиции депутат от германския Бундестаг Клаус-Петер Вилш, френският либерал и народен представител от "Републиката напред!" Жан - Франсоа Цезарини, и британския либералдемократ и член на Камарата на лордовете Дейвид Стийл.

Photo credit: CNA
В речта, произнесена при формирането на клуба, Михаел Галер е подчертал, че Тайван и Европа споделят еднакви ценности на демокрацията, свободата и върховенството на закона. Той е заявил, че клубът "Формоза" ще каже "Не" на продължаващия тормоз в Китай над Тайван, съобщава тайванската CNA

През последните години Китай активно и много успешно влияе на дипломатическите отношения на Тайван с други държави. През 2019г. Соломоновите острови и Кирибати прекратиха дипломатическите си отношения с Тайван. Наред с това, комунистическото правителство в Пекин стопира членството на Тайван в международните организации. 


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 
Бележки: 

[1] Последният пример е от преди броени дни: компанията Dior беше принудена да поднесе публично извиненията си на Китайската народна република, че на нейно събитие е била представена карта на Китай, която не включва Тайван. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар