сряда, 19 февруари 2020 г.

Чешки политици поддържат приемането на Тайван в СЗО

Трима изявени чешки политици изпратиха писма до президента на Световната здравна организация в подкрепа на членството на Тайван в нея. 

Това са заместник председателите на долната камара на чешкия парламент Петер Фяла (лидер на Гражданската демократическа партия) и Войтек Пикал (от Чешката пиратска партия). Още едно писмо за подкрепа изпрати Павел Фишер, председател на Комисията по външни работи, отбрана и сигурност на горната камара на парламента, който е независим депутат. 

От ляво на дясно: Войтек Пикал, Павел Фишер и Петер Фяла.

За читателите, които не са запознати със ситуацията, ще е полезно да изясним, че участието на Тайван със статут на страна - наблюдател в СЗО беше прекратено преди четири години по настояване на Китайската народна република. Въпреки че в настоящия момент в Китай има епидемия на коронавируса и расте рискът за останалия свят, СЗО под давление на Китай не допуска в съвещанията си представители на Тайван. А това е наложително първо, защото Тайван е много близо до континентален Китай и второ, защото Тайван има много добра научно-изследвателска и приложна дейност в превенцията на вируса. Натискът на Китайската комунистическа партия обаче поставя на първо място идеологията и едва на следващо място - сътрудничеството и здравето на нациите. Тайван и останалият свят стават заложник на капризите и високомерието на Китай.

Фактът, че трима политици с различна политическа принадлежност споделят общо виждане за мястото на Тайван е СЗО е показателен за нарастващата подкрепа за справедливостта и здравия разум в Европа. 

Писмата на чешките политици следват други подобни становища СЗО от депутати от Австрия, Естония, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Португалия, Словакия, Испания и Холандия, Европейския парламент и Великобритания. В България все още няма политици с достатъчно воля да заявят позиция в подкрепа на Тайван. 

В световен мащаб също идва подкрепа за Тайван. Например известната хакерска групировка Anonymous хакна сайта на СЗО и постави съдържание в подкрепа на Тайван. Над 50 000 германци поискаха чрез петиция от своето правителство да установи дипломатически отношения с Тайван. Стотици хиляди подписват петицията в интернет за оставка на президента на СЗО Тедрос Адханом Гебрейес, който подкрепя Китай. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар