неделя, 2 февруари 2020 г.

Китай не се справя с коронавируса

Ако се чудите защо в китайските казионни медии всичко се представя сякаш винаги е хубавичко, грижовничко, правилничко и т.н., има си причина. Както има причина и сегашната реакция на Китайската народна република, демонстрираща огромна решимост за справяне с коронавируса и строителство на нова болница за няколко дни.

Причината е, че през 1979 г. "Партията" формулира като крайна цел на всички икономически реформи, които предприема, за 40 години да се създаде общество със средно ниво на благосъстояние (много общо и грубо, нещо като "средна класа" със среден стандарт на живот в много аспекти). И по план през 2020 г. правителството трябва да обяви, че целта е постигната. Много вероятно е преди избухването на заразата да са го планирали за началото на март, когато трябва да се проведе сесия на парламента. Така че ето защо се строи болница за няколко дни. 

Междувременно обаче, за много хора, които познават китайското общество отвътре, нещата не са толкова лъскави и идеални, както изглеждат през държавната телевизия на Китай. 

Например, журналистът Джон Бечелър направо заяви "ККП се проваля" и коментира желанието на медиците в Хонконг да се ограничи достъпът с останалата част на Китай, където не се справят достатъчно бързо в овладяването на заразата.

Анализаторът Сари Архо Хаврен, която живее и работи в Хонконг, също не вярва на "фантастични видеоклипове" от топ болниците с високи технологии, които показват, че всичко върви добре. Тя твърди, че всеки, който е посещавал обикновена китайска болница, знае, че нещата изобщо не са така.
В същия дух е мнението на Соломон Ю, републиканец от Тексас с китайски корени, който цитира журналиста Майк Джефрис, според когото просто не трябва да се вярва на китайския председател Си:
А още преди няколко дни Арлин Цао, геймър от Тайван, писа, че ККП лъже и крие данните за броя на заразените. Впоследствие се оказа, че те са наистина много повече от официалната статистика и се наложи СЗО да обяви глобална спешна ситуация заради вируса.
Междувременно, продължава тенденцията международните организации да се подмазват на Китай и да работят в негова полза. Освен, че СЗО се покри с позор, отказвайки да допусне Тайван на срещата в Женева, сега и Международната организация по гражданска авиация (ICAO / МОГА) към ООН започна да блокира в социалните мрежи потребители, които задават неудобни въпроси за изключването на Тайван от общите процеси за овладяване на заразата. Китай не допусна Тайван да изведе своите граждани от района на Ухан, но допусна примерно Турция Канада и др. Журналистът Майк Йео нарече МОГА "безгръбначна":

Няма коментари:

Публикуване на коментар