петък, 7 февруари 2020 г.

Anonymous направиха страница за Тайван в сайт на ООН

През 1971 година Общото събрание на ООН предаде мястото на Република Китай (Тайван) в организацията на комунистическата Китайска народна република. От тогава Тайван системно е отстраняван от различни международни организации, от които е бил част, както и не е допускан за членство в други - и в двата случая под натиска на КНР. 

Последният пример е нежеланието на Световната здравна организация Тайван да участва в работната среща в Женева за справяне с коронавируса в Китай. Заразата отдавна вече няма само китайски вътрешни измерения и СЗО обяви глобално извънредно положение. Тайван е сериозно заплашен, защото има няколко регистрирани случая на вируса сред хора, които са били в Китай, но СЗО под натиска на Китай отново не прие той да участва във вземането на решения по тема, която го засяга пряко.

Така за пореден път политиката беше поставена над медицината и науката.

На фона на тези сложни отношения Тайван среща все повече подкрепа от влиятелни международни НПО и от обикновени граждани като Михаел Кройцберг и още 50 000 германци. А ето че сега страната получи неочаквана подкрепа от една от най-известните неформални организирани общности в света - хакерската група Anonymous. Те са известни с това, че вземат на прицел както държавни агенции, така и частни компании, които с нещо нарушават техните представи за етично поведение. Например са хаквали сайтове за детска порнография, които разпространяват вредно и незаконно съдържание. Воювали са онлайн дори с Ислямска държава. Някои ги наричат "дигитални робинхудовци", а други ги смятат за дигитални разбойници.

На 4 февруари Anonymous хакна един от сървърите на ООН и създаде в него страница за Тайван. На страницата имаше надпис "Тайван е номер едно" (на английски сленг TAIWAN NUMBAH WANNNN!!) заедно със знамето и герба на Тайван, както и знамето на пан-зелената коалиция, която се бори за независимостта на страната. Страницата беше увенчана от логото на самите Anonymous. Под знамената и символите има две YouTube видеа. Първото е с националния химн на Тайван, а второто -  закриващата песен от филма „Отмъстителите: Краят“.

Скрийншот от страницата за Тайван в сайта на ООН, създадена от Anonymous. 
Уебмастърите на сайта на ООН се усетиха 14 часа по-късно и премахнаха хакерската страница, но тя остана достатъчно дълго време, за да могат редица потребители да я посетят и да направят скрийншотове. Освен това страницата вече е качена в уеб архив, откъдето и експертите на ООН не могат да я изтрият. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар