неделя, 9 февруари 2020 г.

Anonymous хакна сайта на СЗО и добави Тайван в него!

Броени дни след като хакна един от сървърите на ООН и добави Тайван в международната организация, в петък, 7 февруари, тайната хакерска група Anonymous "превзе" и сайта на Световната търговска организация

На сайта на СЗО се появи надписът TAIWAN_NUMBAH_WANNNN!!

Скрийншот от сайта на СЗО, направен в петък, 7 февруари.
Добавено е и видео, в което е записан гласът на член на Anonymous, който е тайванец. Гласът е силно променен със софтуер (за да се запази неговата анонимност) и обяснява на мандарин, че предлаганата от Китай схема "една страна - две системи" ще е гибелна за Тайван.


Представител на Anonymous потвърди, че хакването е дело на групата и че по този начин тя изразява несъгласието си с изключването на Тайван като наблюдател в СЗО под натиска на Китайската народна република. В сайта Reddit потребителят hubahuba111, който и в други случаи е пускал информация от името на групата, е написал Thanks to Anonymous, Taiwan is back at WHO too! (Благодарение на Анонимните, Тайван отново е в СЗО!)

Тайван беше отстранен от СЗО през 2016 г., след като Цай Ин-Уън спечели първия си президентски мандат. Естествено, това се случи под натиска на Китай, защото Цай е известна със своята непримиримост към политиката на Пекин "една страна - две системи". Все повече тайванци всъщностсмятат, че тази идея е опасна за страната, защото ще повтори хонконгския сценарий от миналата година, когато централното правитество започна да ограничава суверенитета на града. Точно затова на президентските избори на 11 януари Цай спечели втори мандат с невероятна разлика в гласовете. 

Избухването на епидемията на коронавируса в Китай поставя под заплаха не само страната, но и съседните страни, включително Тайван където бяха регистрирани няколко случая на заболяване. Но за да угоди на Китай, СЗО не допусна Тайван да участва в заседанията на организацията по темата за глобалната превенция и координацията на усилията на държавите в риск. Това неадекватно поведение на СЗО пък стана повод активисти от цял свят да стартират онлайн петиция за оставката на генералния директор на СЗО. Към момента тя е подписана от над 346 000 души и Вие също можете да я подкрепите на този адрес: https://www.change.org/p/united-nations-call-for-the-resignation-of-tedros-adhanom-ghebreyesus-who-director-general 

Няма коментари:

Публикуване на коментар