понеделник, 9 декември 2019 г.

Трети международен форум за историята на тайванската музика в Тайпе

За трета поредна година, на 6 и 7 декември в Тайванския център за традиционен театър в Тайпе се проведе ежегодният международен симпозиум за развитието на съвременната музика на Тайван. Форумът е част от усилията на тайванското Министерство на културата да изследва, подкрепя и развива разнообразната в историческо, културно и етнографско отношение музика на Тайван. 


Двудневното събитие беше посветено на еволюцията на тайванската музика в исторически контекст, като изследва как традиционната музика на етнически групи като хокло, хака, наред със западна музика са допринесли за богатството и разнообразието на съвременната музика на Тайван. Дискусиите покриваха разноообразни теми като културната дипломация, ролята на музиката в политиката и произхода на тайванските детски стихчета.

Речи изнесоха японският музикален критик Сатору Такаку и двама родени в Хонконг канадски композитори - Чан Ка Нин (陳嘉 年) и Алис Хо (何冰 頤). Такаку обсъди влиянието на японската музика върху творбите на късния тайвански композитор Куо Чи-юан (郭 芝 苑), Чан разказа за това това как класическата китайска култура вдъхновява музиката му, а Хо сподели историята на успеха на Канадския музикален център - институция, създадена да популяризира канадски музикални произведения.

Йен Лу-фен (顏綠芬), професор по музика и главен организатор на конференцията, заяви, че през изминалите три години симпозиумът се е превърнал в платформа за обсъждане на идеи сред учени. Международният и междупоколенческият диалог за историята на музиката в Тайван става все по-силен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар