сряда, 25 декември 2019 г.

Идва нова вълна в тайванската политика

Активното участие на младите граждани в обществено-политическия живот на Тайван намира своето отражение в появата на едно ново обединение, пише Брайън Хйои в онлайн списанието New Bloom

"Демократичeн фронт" е надпартиен алианс на осем млади тайванци, които с решителност и амбиция влизат в политическия живот на страната. Те са членове на ДПП [1], на някои други по-малки партии, или независими активисти, които се кандидатират за тайванския парламент. 

Осемте членове на фронтовата линия на Демократичен фронт са независимите депутати Фреди Лим и Хун Дзю-юн, Чен Бо-Вей от Партията за държавно изграждане на Тайван, Енох Ву и Лай Пин-ю от Демократическата прогресивна партия, и Хуанг Джи и Лин Ин-Мен от Партията "Нова сила". Всички са известни като по-млади политици, влезли в политиката след т.нар. Движение на слънчогледите [2], а някои са известни и с това, че са работили доста необичайни за един бъдещ политик професии. Например 43-годишният Лим свири в симфоник-дет-метъл групата Chthonic и е бил лидер на Амнести Интернешънал в Тайван, преди да се кандидатира за първи път за място в парламента през 2016г. 34-годишният Чен Бо-вей е работил във филмовата индистрия и станал популярен в YouTube, след като започнал да изобличава кмета на един от големите градове в страната. 

Но не само това, че са от по-младото поколение в политиката и че професионалният им път доскоро е бил рязко извън политическите клишета, обединява осемте активисти. Има още нещо, което е съществено в случая: всички те одобряват преизбирането на президента Цай Ин-уън за втори мандат. 

27-годишната Лай Пин-ю е сред осемте членове на Демократичен фронт.
Вероятно президентът Цай ще използва в кампанията си появата на Демократичния фронт точно в този момент. Това, че е междупартиен и обединява лица с различен социален и политически опит, както и с различна политическа принадлежност, ще бъде аргумент пред избирателите, че Цай се радва на разнородна и широка подкрепа от много страни. 


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -  
Бележки: 

[1] ДПП е Демократичната прогресивна партия на президента Цай. ДПП е водеща сред т.нар. пан-зелени партии - това са формациите, които се застъпват за тайванска независимост и са срещу обединяването с комунистически Китай. 
[2] Движението на слънчогледите, или още революцията на слънчогледите, е студентско протестно движение от пролетта на 2014г. в Тайван. Името идва от това, че протестиращите носиха цъфнали слънчогледи по време на шествията си. Младежите протестираха срещу подписването през лятото на 2013г. от тогавашното правителство на Гоминдана на Договор за търговиия с Китайската народна република. Договорът предвиждаше услуги като банково дело, здравеопазване, туризъм, филм, телекомуникации и публикуване ще бъдат отворени за инвестиции, а бизнесмените ще могат да получат безсрочно подновяващи се визи за другата територия. За предприятията ще стане по-лесно да създават офиси и клонове на другата територия, а големи дялове в бизнеса да се продават на инвеститорите на другата страна. Студентите съзираха в това създаването на възможност Китайската комунистическа партия да навлезе в Тайван с огромните финансови ресурси на Китай и да влияе на политическия живот в Тайван. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар