сряда, 11 декември 2019 г.

Бивш висш военен от Тайван беше осъден за шпионаж в полза на Пекин

Областният съд в Тайпе осъди пенсиониран армейски генерал-лейтенант за това, че е подпомогнал намесите на комунистическото правителство в Пекин във вътрешните работи на Тайван в навечерието на демократични избори в страната. 

Генерал-лейтенант Луо Уен-Шан беше осъден на две години и половина лишаване от свобода, защото е приел пари, за да промотира про-пекински тайвански политик. Средствата, получени от Луо, са приведени на асоциация, на която той е председател и са в размер на около 327,602 щатски долара. "Дарителите" са лица от Хонг Конг, свързани с властите на Китайската народна република (КНР).

Наред с това са повдигнати обвинения към още двама граждани на Тайван. Това са Чен Чао-Мин, лидер на Тайванската лейбъристка партия, и синът му Чен Чин-Уен, бивш командващ на тайванските ракетни войски. 

Засега ще пропуснем двете обвинения, които са в ход, защото по презумпция обвиняемите са невинни. Ще разгледаме обаче присъдата на ген.-лейт. Луо. Тя илюстрира една над 20-годишна тенденция в тайванското общество - пенсионираните бивши държавни служители, които са ползвали редица привилегии по време на еднопартийното управление на Гоминдана, са сред най-ревностнните поддръжници на принципа "една страна - две системи" и също така са най-активните избиратели на партиите, които подкрепят този принцип. 

В своята военна кариера генерал-лейтенант Луо е заемал високи позиции, а след пенсионирането си е един от провинциалните лидери на партията Гоминдан, която в началото на 90-те години сключи споразумението "една страна - две системи" с Пекин. Това споразумение е клопка, в която едно правителство неразумно вкара цялата нация на Тайван, без да има обществен консенсус по въпроса. 

Най-жалкото за активистите на Гоминдана е, че в крайна сметка те загърбват борбата на своя лидер Чанг Кай-Шъ срещу китайските комунисти и развявайки знамето на "една страна - две системи" признават своята пълна капитулация пред наследниците на Мао и прекланят глава под хомота на Китайската комунистическа партия. Жалко, особено след като сме свидетели на тазгодишните активни протести в Хонг Конг, в които свободолюбивите граждани на града се борят срещу пекинската диктатура. Очевидно е, че Пекин не желае да спазва договорките, но все още в Тайван има динозаври, които вярват, че щом Гоминдана каже, трябва да се изпълни, дори с цената на престъпление към държавата. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар