сряда, 30 октомври 2019 г.

Сенатът на САЩ прие акта TAIPEI

Във вторник, 29 октомври, Сенатът на САЩ прие единодушно акта TAIPEI

TAIPEI е абревиатура на Taiwan Allies International Protection and Enhancement Initiative (Международна инициатива за защита и засилване на съюзниците на Тайван) и има за цел да подкрепи дипломатическото присъствие на Тайван в света, при това в епоха, когато Китай използва своя нарастващ икономически, дипломатически и военен капацитет, за да заплашва и изолира островната държава. 

С въвеждането на TAIPEI, САЩ приемат да: 
  • подкрепят Тайван в укрепването на неговите официални дипломатически отношения, както и неофициалните партньорства със страни от Индо-Тихоокеанския регион и по целия свят;
  • увеличат своята ангажираност в областта на икономиката, сигурността и дипломацията с държави, които демонстрират добри отношения с Тайван; 
  • намалят своята ангажираност в областта на икономиката, сигурността и дипломацията с държави, които предприемат сериозни или значителни действия за подкопаване на Тайван.
Наред с това, Съединените щати ще се застъват за приемането на Тайван в международни организации, в които не се изисква наличието на официална държавност, или поне страната да получава статут на наблюдател в такива организации. 

Подобен на TAIPEI текст е внесен за гласуване и в Камарата на представителите (долната камара на американския парламент). Комисията по външни работи на Камарата ще разгледа проекта днес (30 октомври) и вероятно ще го приеме със силна подкрепа от двете партии - Републиканската и Демократическата, което ще прокара пътя законопроектът да бъде внесен в Камарата за гласуване.

След като Камарата приеме своя проектозакон, той трябва да бъде приравнен към версията на Сената, одобрена във вторник. След като идентичните закони са одобрени и от двете камари, съгласуваният акт ще бъде бъде изпратен на президента Тръмп, за да го подпише и по този начин да го превърне в действащ закон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар