четвъртък, 30 април 2020 г.

Ролята на Тайван в глобалното управление в условията на Covid-19

Американският тинк-танк Global Taiwan Institute, специализиран в изследвания на тайванския въпрос, организира интересен виртуален семинар на тема "COVID-19 and Taiwan’s Role in Global Governance", който беше излъчен на живо в YouTube. 



В момента, в ситуацията на глобална пандемия на COVID-19, много експерти и държави изтъкват реакцията на Тайван за нейната ефективност, особено като се имат предвид географската близост и интензивните транспортни връзки на острова с Китайската народна република.

Докато някои финансово мотивирани коментатори възхваляват „Китайския модел“ за отговора на Пекин на пандемията, други, включително САЩ, сочат „Тайванския модел“ като успешния отговор на демокрацията на пандемията. Разпространението на COVID-19 засегна обществата по целия свят, а това стана разкри слабостите в здравните и икономически модели зна много страни. Една забележителна черта, която отличава Тайван на фона на тези слабости, е изключителната организация на здравната му система.

На фона на безспорните успехи на Тайван, изпъква един сериозен проблем в управлението на глобалната криза - изключването на Тайван от международната група, която работи по справянето с пандемията. Групата е сформирана от Световната здравна организация (СЗО), за да координира и ръководи глобалната здравна реакция. Тов доказва за пореден път, че отношенията от двете страни на Тайванския пролив политизират дори хуманитарните дейности. Виртуалният семинар обсъжда сътрудничеството на Съединените щати и Тайван в борбата с COVID-19, „Тайванския модел“ срещу „Китайския модел“ и отражението им в глобалното управление.

Ето какво каза Винсент Чао:

Според мен, Тайванският модел се състои от три T: 1) прозрачност (подход за включване на цялото общество, горещи линии, чести съобщения за обществени услуги), 2) технология (интелигентни системи за наблюдение) и 3) работа в екип (цялостен правителствен подход, вместо усилия само от отделни министерства). Доказано е, че този модел работи в демократичните страни и се надяваме да го споделим с другите и СЗО.
...
Забележка: Трите Т са на английски: Transparency, Technology, Team-work.

Няма коментари:

Публикуване на коментар