четвъртък, 9 април 2020 г.

Китайски журналисти лъжат, че са от Тайван

Многостранната война на Китайската народна република срещу Република Китай (Тайван) стигна до невероятни размери. Ето няколко примера от последните години: 
  • Пекин изнудва страните по света да поддържат дипломатически отношения с него, само ако нямат такива с Тайпе. 
  • Пекин заплаши международните самолетни компании, че няма да им дава достъп до своите летища, ако в разписанията си за полети не пишат "Тайван, Китай", вместо "Тайван", както преди. 
  • Пекин наложи за Световната здравна организация да изключи Тайван през 2016 година - решение, което при сегашната пандемия на Covid-19 изглежда изключително нечестно. 
  • Пекин използва тролове в социалните мрежи Twitter и Facebook, за да клевети Тайван и да разпространява невярна информация. 

А ето че другарите комунисти от Пекин започнаха да дълбаят дъното. На вчерашната пресконференция на президента на САЩ Доналд Тръмп и държавния секретар Майк Помпео, журналист от китайска държавна телевизия се представи за репортер от Тайван и зададе глупави въпроси - явно в жалък опит да получи от президента отговор, който след това да използва за пропаганда в Китайската народна република. 


На пресконференцията китайският журналист се представи за тайванец, а след това пред Белия дом предаде репортаж за китайската Shanghai Dragon TV. Това забеляза една от тайванските потребителки в Twitter, която дори направи колаж с двойната идентичност на китайския журналист. Ясно защо. Китайците са вече доста дискредитирани пред света в много отношения и това обяснява защо използват тайванска идентичност - със своята демократичност, прозрачност и отчетност пред гражданите си и пред света, ръководството на Тайван вдъхва доверие и уважение, така че е лесно да се скриеш зад добрата репутация на друга страна.

Можете да изгледате цялата пресконференция тук:

Няма коментари:

Публикуване на коментар