петък, 21 август 2020 г.

Войната, която никога не беше?

Пенсионираният адмирал от американския флот Джеймс Уинефелд и Джеймс Моръл публикуваха провокиращ размисли текст в сайта на U.S. Naval Insitute. 

Статията буди интерес още с интересното си заглавие - The War that Never Was? (Войната, която никога не беше), но с първите няколко зашеметяващи реда  нарпваво хвърля читателя в дълбокото. Защото статията е проекция в бъдещето и разказва за военната инвазия на Китай срещу Тайван, която ще се случи през 2021 година и за която САЩ никак не са готови. 

Статията предлага и интересен поглед върху различни механизми, чрез които Китай търси претекст за нашествие в Тайван: "Неправителствените гласове на острова, организирани като заблуждаваща операция от китайските разузнавателни служби, сега призоваха за пълна независимост, създавайки основание Пекин да придвижи своя правен иск." 

И нещо доста реалистично: "На сутринта на 20 януари ... правителството на Тайван разбра, че американските сили ще изискват твърде много време ... В средата на сутринта, осъзнавайки, че Тайван е на ръба на кръвоносната баня, Цай Ин-уън с неохота капитулира пред исканията на Си." 

За някого статията може да изглежда като футурология, но всъщност тя е отличен пример за т.нар. scenario - planning (планиране на сценарии). Авторите повдигат въпроси, които следва да вземем предвид, когато разглеждаме изключително сложните отношения от двете страни на Тайванския проток. Например колко силно да е говоренето за независимост? Трябва ли то да се избягва в опит за запазване на временното (но продължаващо десетилетия) статукво? Докъде трябва да стигат американските политици в антикитайската си риторика? Готова ли е американската държавна и военна система да функционира ефективно в условията на предизборна ситуация или на оспорвани избори и политическа криза? Пекин би ли се ангажирал в открит конфликт със САЩ, или ще приложи старата тактика на Сун - Дзъ "победи без бой"? Възможен ли е изобщо блицкриг в случая с Тайван или при какви обстоятелства би бил възможен? Какви варианти за обратно действие имат САЩ? Какви ще са реакциите на демократичните европейски държави в случай на светкавична окупация на Тайван от страна на Китай? 



Няма коментари:

Публикуване на коментар